Együtt a család

Ki ne szeretne egy szép étteremben finomat ebédelni, egy hangulatos teremben lakodalmat, keresztelőt, családi eseményt megünnepelni, vagy csak kiülni egy fárasztó hét után a teraszra, a virágokkal teli kertbe, egy jót enni, beszélgetni a barátokkal… Vagy akár egy sátras buliban részt venni… tenni mindezt itt, a mi falunkban…

Farkas Alíz és János 2019 nyarán döntött úgy, hogy elvállalja a Gesztenyés Vendéglő üzemeltetését. Felvállal egy fontos és rengeteg előírással, adminisztrációval terhelt alapfeladatot: a karádi gyermekek közétkeztetésének biztosítását. Emellett a házaspár titkon és középtávon még egy kihívásokkal teli küldetést vett magára, amiről János így mesél:

– Eddig italt adtam a helyi embereknek, most már ételt is. Nagy szó szerintem, hogy a karádiaknak nem kell elmenni máshova, utazni kétszer fél órát, hogy beülhessenek egy étterembe egy jót enni és utána együtt lenni, beszélgetni. Nem kell az órát nézni, hogy időben hazaérjenek, hanem itt helyben minőségi szolgáltatást kaphatnak, és jól érezhetik magukat. Ezen dolgozunk most, hogy a közétkeztetés alapfeladatának stabil ellátása mellett, a vendéglátás további lehetőségeit is megteremtsük.

 

Az útszéli kocsmától, az elit, csokornyakkendős étteremig

Teszik mindezt az üzemszerű működés megtartása mellett (hétközben menü, hétvégén pizza és rendezvények) a terasz felújításával, az étlap kínálatának bővítésével, és a Gesztenyés folyamatos, külső- belső fejlesztésével.

Farkas János már több, mint 20 éve foglalkozik vendéglátással. Beleszületett, csak úgy, mint most a kislányuk: Anna.

János eleinte csak besegített a családi vállalkozásba, majd egész napokat is bevállalt és onnantól az lett a reggeltől –estig űzött fő állása, hivatása. Később különböző Balaton parti helyeken, és a fővárosban is dolgozott az útszéli kocsmától, az elit, csokornyakkendős étteremig.

– Akkoriban még nem szippantotta be a fiatalokat az online világ – emlékszik –, hanem a vendéglátó egységek voltak a találkozóhelyek. Ötven férőhely volt a kocsmánkban, de az emberek így is sorban álltak az üzlet előtt, hogy bejöhessenek. Intenzív napok voltak, hétvégén akár hajnalig is nyitva voltunk és pár óra múlva megint keltünk, hogy fogadhassuk a reggeli vendégeket.

Együtt működik

Munkából most sem jut kevés a Gesztenyés csapatának, Alíz hajnalra jár, hogy elindítsa a főzést. János reggel a kislányukkal foglalkozik, de ő vállalja be a késő estig tartó műszakokat, amellett, hogy több lelkes, állandó munkatárs segíti az étterem működését.

– Ez életmód, életstílus, nem csak egy szakma – magyarázza János. – Gyakorlatilag minden időnket a vendéglőben, vagy a vendéglő körüli tevékenységgel töltjük. A Gesztenyés szervezi az életünket.

Ezt Alíz látta előre. Amikor János első alkalommal felvetette a működtetési pályázat benyújtásának ötletét, hirtelen felindulásból azt mondta a férjének, hogy elvállik tőle, ha ezt bevállalja. Hiszen „ezt nem lehet másképp csinálni, csak ha minden más elé helyezzük”.

Ma már együtt, együttműködésben viszik a vendéglőt és egy lelkes, kis csapatot is szerveztek maguk köré. Alíz elsősorban a főzésért felel, ezt szereti is csinálni, János a vállalkozói feladatokat látja el és a folyamatok szervezésére ügyel. A kezdeti áldozatot is meghozták a nemes cél érdekében: Jánosnak fel kellett adnia a családi vállalkozásban végzett munkáját, Alíz egyszerre végzett el két tanfolyamot a napi feladatai mellett, hogy stabilan tudjanak működni. Hajtja őket a közös vízió, hogy az igényes, kulturált kikapcsolódás újabb terét teremtsék meg Karádon.

– Most úgy érezzük, a helyünkön vagyunk, és ebben sokat segít a rugalmas együttműködés, a jó munkamegosztás – fejti ki Alíz. – Mindenki azokat a feladatokat végzi, amiben a legjobb, amit szeret csinálni. Fontos érv volt az indulás mellett, hogy együtt tudjunk dolgozni. Nagyon jól kiegészítjük egymást: munkamegosztás van a konyhában és a vállalkozás vezetésében is. Folyamatos aktivitás árán ugyan, de együtt van a család.

Mik is a legfontosabb célok, tervek a Gesztenyés háza táján 2020. derekán?

  1. A szakmai előírásoknak maximálisan megfelelve folyamatos közétkeztetés biztosítása a helyi oktatási intézményeknek.
  2. A pénteki, illetve hétvégi pizza, étlapos kínálat és ételkiszállítás segítségével minőségi étkezési, kikapcsolódási lehetőséget nyújtani a karádi, környékbeli lakosok, átutazók számára.
  3. A Gesztenyésben tartott családi, baráti és munkahelyi összejöveteleket az egyedi igényeknek megfelelően megszervezni.
  4. Saját rendezvényekkel, programokkal színesíteni a balatoni régió kulturális életét.
  5. Mindezzel stabil munkahelyet biztosítani az étteremben dolgozók számára, hogy nekik se kelljen más helyekre – a megélhetésük miatt – költözni, ingázni.